İzmir'de Şirket Nasıl Kurulur?

Kendi işinizin patronu olmaya karar verdiyseniz ve şirket nasıl kurulur, hangi tür şirketi kurmalıyım diyorsanız bu yazı tam size göre. Şirket nasıl kurulur ? Kaç çeşit şirket var ? Şirket kurmanın maliyeti nedir ? Hangi aşamalardan oluşur ?

Şirket türünün belirlenmesi

Şirket kurmaya karar verdiğinizde öncelikle hangi tür şirket kuracağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü kurulacak şirketin türüne göre kuruluş işlemleri ve sermaye tutarında farklılık göstermektedir.

6102 sayılı Türk Ticaret kanununda şahıs şirketleri ile sermaye şirketleri arasındaki kuruluş işlemleri, ortakların sorumlulukları, sermaye, vergilendirme vs. konular ve aralarındaki farklar net bir şekilde açıklanmıştır.

Şirket kurmak için ne kadar sermaye gerekir?

Şirket kurma işlemleri bir kaç günde tamamlanmaktadır. Gerekli sermayenin, şirketin hayatını idam ettirebilmesi için kafi kazanç sağlayıncaya kadar geçen zamanda nakit ihtiyacını karşılayacak kadar olması beklenmektedir.

Limited şirket kurmak için gereken minimum sermaye tutarı 10.000 TL, Anonim şirket için ise 50.000 TL'dir. Sermayesi 10.000TL olan tek ortaklı bir girişim için Mali Müşavir ve kira bedeli hariç, yaklaşık 1.500 - 2.000 TL kuruluş masrafı olacaktır.

Limited şirket kuruluşunda belirlenen sermayenin ödeme mecburiyeti yoktur. Limited Şirketler kuruluştan itibaren 2 yıl içinde taahhüt ettikleri sermayenin ¼'ünü ödeyebilirler. Ancak Anonim şirket kuruluşunda belirlenen sermayenin ¼'ünün şirket kuruluşundan önce bankaya yatırılması gerekmektedir.

Şirketin yabancı ortağı olması halinde ise yabancı ortak için hazırlanması zorunlu olan ilave belgeler, kuruluş maliyetlerini yükseltecektir.

Hangi şirket türü daha avantajlıdır ?

Şirket türünün "Limited" veya "Anonim" olmasına göre yükümlülükleri ve avantajları da farklılık göstermektedir.

Limited şirket, minimum sermaye tutarı bakımından daha avantajlıdır. Fakat Limited şirket ortaklarının da sorumlulukları sınırsızdır. Anonim şirket hissedarları ise sermayeleri oranında sorumludur.

Limited şirkette hisse devri için genel kurulun onayı gerekmektedir ve noter aracılığıyla yapılır. Anonim şirketlerde, hisse devri için genel kurul onayına ihtiyaç yoktur. Pay sahipleri istedikleri zaman paylarını başkalarına devredebilirler.

 

İzmir'de şirket kuruluşu hakkında Hakan Mali Müşavirlik iletişime geçerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.

YUKARI